Thursday, December 24, 2009

semangat baru

~~BISMILLAH~~

YA ALLAH…..aku sungguh2 terasa kini. aku jauh dariMU..Sempena tahun baru, semester baru aku ingin perbaharui azam2 pada diri ini Tuhan…Ya Allah berikanlah kekuatan padaku menempuhi segala onak-duri kehidupan dunia yang penuh pancaroba ini…
Ku titipkan disini sebuah kata2 yang sangat mngesan jiwaku saat ini..
Cerita dakwah adalah cerita indah,
Jalannya penuh liku dan cabarannya menntut pengorbanan,
Tidak ada yang lebih indah dalam hidup seorang daei apabila dengan izin Allah orang yang didakwah berubah, daripada bersikap negative terhadap Islam menjadi orang yang taat beragama..
Syaratnya..lahirkanlah keikhlasan dalam diri, usaha yang tak pernah kenal jemu, tingkatkanlah ilmu dan pengalaman dalam dirimu..

Semakin kerap kita mendekati mad’u semakin banyaklah pengalaman yang akan kita kutip untuk diri kita..maka akan semakin dewasalah dirimu dalam memahami hakikat dakwah itu..
Sebaliknya jika hanya sekali dalam semingg engkau menemui mad’umu maka proses tarbiyah mad’u dan juga dirimu akan menjadi lambat. Engkau akan jauh kebelakang berbanding sahabat2 yang lain..
Ayuhlah memperkasakan lagi gerak kerja dakwah kita!!
Allah adalah matlamat kita,
Rasulullah teladan kita,
Al-quran pedoman hidup kita,
Jihad adalah jalan juang kita,
Syahid adalah cita-cita tertinggi kita!!!

cuti di kampung

Cuti semesta selama sebulan sungguh panjang bagiku..separuh aku menghabiskan masa di bangi dan separuh lagi aku tinggal di kampung tercintaku..

Balik rumah seperti biasa aku akan sentiasa mengingatkan adik2 aku we have to be a good muslim. Tapi yang sangat memeranjat aku kali ini..my lil sis solat dan baca quran tanpa mak aku suruh dan marah2 padanya!!subhanallah…sejuk hatiku…moga2 Allah telah membuka hati adikku untuk menyerah diri kepada Allah.

“syok ja mak tengok adik hang lani..sembahyang tak payah suruh, baca quran pun dah tak kena paksa dah lani..” aku angguk sambil tambah “ermm..tu la cek tengok dia semlam terkejut jugak..alhamdulillah..”

“mak suka bila dia kawan ngan F tue..baguih juga bila adik dah camtu..”akhiri mak aku. Aku senyum2 ja la..

Dalam hati aku berkata patut la rajin sangat..sebelum nie aku sampai berbuih mulut dok bagitau dia sikit pun tak berubah. Tapi bila BF dia suruh tak yah nak ceramah2 pelbagai. Senang ja nak buat..

Tak pe la adik slow2..aku dah tak tahu nak wat camne sekarang. Klu dia buat sebab BF dia maknanya takkan bertahan lama..aku berdoa moga2 Allah betul2 bukakkan hati adikku yang sorang nie.aku pun berharap pembaca2 blog ini tolong mendoakan juga adikku ini..

I’allah 10 januari dia akan daftar di politeknik jitra. Harapnya ada akhawat yang boleh pergi tengok2 adikku ini. Tak perlu pun buat liqo’ dengan dia cukup hanya pergi ziarah bawa makanan and sharing sket2 je..

Aku tahu jauh di sudut hati kecil adikku ini masih menginginkan kebaikan dan beribadah dengan sebetulnya. Aku suka bila tengok dia pakai t-shirt labuh yang aku bagi kat dia tue..sweet sangat.muslimah sejati to be~~

Monday, November 23, 2009



Align Centerdedikasi untuk semua adik-adik & kakak-kakak~~


disini..
sama-sama kita berjalan, melihat dan mentafsir,
Ya Allah..indahnya ciptaanMU..
terpana sekatika..terpaku kaki dan langkah...
terhenti di pintu masuk morocco pavilion
tahulah kami..
betapa lagi indahnya dan menakjubnya syurgaMU di sana
sedangkan kami di sini..
terpana hanya pada replika itu...
subhanallah..alhamdulillah...allahuakhbar!!

Friday, November 6, 2009

~~~****

assalamualaikum semua sahabat2...

afwan jiddan sudah lama tak update blog...sekarang nie musinm exam yang sangat2 menekan jiwa pelajar2 ipt di seluruh negara kiranya..

harapnya kita letakkanlah pergangtungan pada yang betul2 berhak diletakkan pergantungan bukannya pada yang tidak kekal(faham ke??)

i'allah setakad ini dulu...

Sunday, September 27, 2009

futuristik~~~




Kadangku merasa bimbang
Berada didunia yang lapang ini
Sampai kapan aku berjuang
Dijalan dakwah panjang

Takutku akan semua
Semua yang takkan berlanjut lagi
Hanya karna memikirkan
Nafsu dunia yang fana

Rasa futurku menghalangiku
Menempuh semua perjalanan imanku
Akupun ingat semua teman-temanku
Yang masih coba membimbingku

Monday, September 14, 2009

ramadhan terus meninggalkan kita

salam sahabat-sahabatku di luar sana..

pejam celik- pejam celik...sekarang kita sudah pun masuk hari ke-25 Ramadhan...
bila muhasabah balik diri ini..adakah aku sudah mengambil kesempatan semaksimum yang mungkin di bulan yang mulia ini..sungguh sedih bila tengok balik mutabaah amal..

diri ini terlalu sibuk dengan segala aktiviti keduniaan yang tak pasti pahalanya..kadang2 niat pun tersasar satu demi satu..waktu di awal ramadhan macam2 berazam nak capai untuk ramadhan kali ini..nak habiskan tadarus 30juzuk..setiap hari tadarus 1juzuk..xnak tinggal solat sunat rawatib sebelum dan selepas solat fardu..qiam taknak tinggal..solat tarawih setiap malam..dhuha pun xnak tinggal..tapi keazaman itu hanya kuat time awal ramadhan sahaja..ditengah2nya satu demi satu gugur huhuhu lemahnya diri ini...

kini sudah masuk ke fasa akhir ramadhan..tidak!!!!ramadhan dah nak tinggalkan kita..huhuhu banyak yang aku kesali dgn diri ini..tapi Allah masih sayangkan kita kerana Dia akan menghadiahkan malam sseribu bulan buat kita malam lailatul qadar...tetapi malam itu untuk hamba-hambanya yang soleh n solehah sahaja..yang betul2 commite dgn suruhan dan laranganNya...adakah aku layak????

ingat lagi waktu zaman sekolah di asrama..kami sangat bersemangat untuk bangun qiam.padahal time tue aurat pun tak tutup penuh..pelikkan???tapi kekuatan tue Allah berikan pada kami yang sangat innocent ini.ustazah kami selalu pesan, dia kat "kamu kena selalu minta dengan Allah baru Allah makbulkan hajat kamu. buatlah solat sunat hajat dan taubat di dini hari. ketika semua orang tidur hanya kita dengan Allah sahaja waktu itu..suasana dan perasaan kita sangat lain ketika itu..".aku nak juga merasai suasana lain yang ustazah cakap tue..so kami akan berusaha juga bangun.lawak betul ada yang siap tido2 lagi time tunggu turn masuk toilet..pastu kami akan sama2 solat di bilik study..hanya lampu corridor yang menemani kami di kesunyian pagi itu..subhanallah memang sangat2 lain perasaan masa itu..air mata sangat murah untuk turun. tanpa segan silu pada kawan2 disebelah kami terus menerus berdoa kepada Allah...ya Allah aku sangat2 rindu waktu dan tika itu...

sahabat-sahabat ku bagaimanakah iman anda sekarang???harapnya apa yang kita pelajari di asrama dulu tidak dibuang begitu sahaja..

banyak sangat pengalaman pahit manis di asrama dulu..tika kami dibenci oleh warden dan kakak2..hanya Allahlah tempat kami mengadu dan meluahkan segalanya..tiada siapa yang akan membela kami tika kami dituduh macam2 benda yang tak pernah terfikir oleh kami untuk melakukannya...tahu tak kenapa mereka membenci kami???kerana batch kami merupakan batch yang agak cemerlang berbanding senior2 lain huhuhu..bukan salah kami!!!!!!
kami dituduh pegi dating ngan abg2 cafe tgh2 malam di bangunan sekolah, takutkan adik2 dengn menggoncang pagar asrama..yang tak tahan dituduhnya kami buat fatwa sendiri!!ya Allah hebatnya la sangat kami nie nak buat fatwa...

mnausia memang tak pernah nak hargai apa yang dimilikinya...apa sahaja yang kami buat semuanya adalah salah dan keji dimata warden n senior..ada adik2 yang menangis dengan apa yang berlaku pada kami..tapi kami tidak sekali2 menangis dengan ini semua..time tue memang pada Allah sahaja tempat kami mengadu..


"Ya Allah moga ramadhan kali ini aku dapat menggapai lailatul qadarMu..."

Sunday, September 13, 2009

bekal isteri da'e


Copied from dakwatuna.com


Seorang aktivis dakwah membutuhkan istri yang ‘tidak biasa’. Kenapa? Karena mereka tidak hanya memerlukan istri yang pandai merawat tubuh, pandai memasak, pandai mengurus rumah, pandai mengelola keuangan, trampil dalam hal-hal seputar urusan kerumah-tanggaan dan piawai di tempat tidur. Maaf, tanpa bermaksud mengecilkan, berbagai kepandaian dan ketrampilan itu adalah bekalan ‘standar’ yang memang harus dimiliki oleh seorang istri, tanpa memandang apakah suaminya seorang aktivis atau bukan. Atau dengan kalimat lain, seorang perempuan dikatakan siap untuk menikah dan menjadi seorang istri jika dia memiliki berbagai bekalan yang standar itu. Lalu bagaimana jika sudah jadi istri, tapi tidak punya bekalan itu? Ya, jangan hanya diam, belajar dong. Istilah populernya learning by doing.
Kembali kepada pokok bahasan kita. Menjadi istri aktivis berarti bersedia untuk mempelajari dan memiliki bekalan ‘di atas standar’. Seperti apa? Berikut ini adalah bekalan yang diperlukan oleh istri aktivis atau yang ingin menikah dengan aktivis dakwah:


1. Bekalan Yang Bersifat Pemahaman (fikrah).


Hal penting yang harus dipahami oleh istri seorang aktivis dakwah, bahwa suaminya tak sama dengan ‘model’ suami pada umumnya. Seorang aktivis dakwah adalah orang yang mempersembahkan waktunya, gerak amalnya, getar hatinya, dan seluruh hidupnya demi tegaknya dakwah Islam dalam rangka meraih ridha Allah. Mendampingi seorang aktivis adalah mendampingi seorang prajurit Allah. Tak ada yang dicintai seorang aktivis dakwah melebihi cintanya kepada Allah, Rasul, dan berjihad di jalan-Nya. Jadi, siapkan dan ikhlaskan diri kita untuk menjadi cinta ‘kedua’ bagi suami kita, karena cinta pertamanya adalah untuk dakwah dan jihad!



2. Bekalan Yang Bersifat Ruhiyah.


Berusahalah untuk mendekatkan diri kepada-Nya. Jadikan hanya Dia tempat bergantung semua harapan. Miliki keyakinan bahwa ada Kehendak, Qadha, dan Qadar Allah yang berlaku dan pasti terjadi, sehingga tak perlu takut atau khawatir melepas suami pergi berdakwah ke manapun. Miliki keyakinan bahwa Dialah Sang Pemilik dan Pemberi Rezeki, yang berkuasa melapangkan dan menyempitkan rezeki bagi siapa yang Dia kehendaki. Bekalan ini akan sangat membantu kita untuk bersikap ikhlas dan qana’ah ketika harus menjalani hidup bersahaja tanpa limpahan materi. Dan tetap sadar diri, tak menjadi takabur dan lalai ketika Dia melapangkan rezeki-Nya untuk kita.



3. Bekalan Yang bersifat Ma’nawiyah (mentalitas).


Inilah di antara bekalan berupa sikap mental yang diperlukan untuk menjadi istri seorang aktivis: kuat, tegar, gigih, kokoh, sabar, tidak cengeng, tidak manja (kecuali dalam batasan tertentu) dan mandiri. Teman saya mengistilahkan semua sikap mental ini dengan ungkapan yang singkat: tahan banting!



4. Bekalan Yang bersifat Aqliyah (intelektualitas).


Ternyata, seorang aktivis tidak hanya butuh pendengar setia. Ia butuh istri yang ‘nyambung’ untuk diajak ngobrol, tukar pikiran, musyawarah, atau diskusi tentang kesibukan dan minatnya.


Minimal sehat, bugar, dan tidak sakit-sakitan. Jika fisik kita sehat, kita bisa melakukan banyak hal, termasuk mengurusi suami yang sibuk berdakwah. Karena itu, penting bagi kita untuk menjaga kesehatan, membiasakan pola hidup sehat, rajin olah raga dan lain-lain. Selain itu, jangan lupakan masalah merawKarena itu, banyaklah membaca, rajin mendatangi majelis-majelis ilmu supaya tidak ‘tulalit’!


5. Bekalan Yang Bersifat Jasadiyah (fisik).raut wajah dan tubuh.


Ingatlah, salah satu ciri istri shalihat adalah ‘menyenangkan ketika dipandang’.
Akhirnya, ada bekalan yang lain yang tak kalah penting. Itulah sikap mudah memaafkan. Bagaimanapun saleh dan takwanya seorang aktivis, tak akan mengubah dia menjadi malaikat yang tak punya kesalahan. Seorang aktivis dakwah tetaplah manusia biasa yang bisa dan mungkin untuk melakukan kesalahan. Bukankah tak ada yang ma’shum di dunia ini selain Baginda Rasulullah?

Wednesday, August 12, 2009

inilah kita....

bismillah hirrahmanirrohim...

assalamualaikum semua!!!

baru-baru ini saya berborak dengan rummate tercinta..

"akak tengok banyak la kedai makan yang baru buka kat area bangi ni..."

"a'aahh...memang pun.dah tu memang ramai pulak orang diamana-mana kedai pun..."aku mengiakan kata-kata rummate ku

"kira takkan ada kedai yang takde orang kat bangi nie.."tambahnya lagi

selepas tu saya pun tertanya-tanya jugak tentang fenomena yang berlaku nie. kalau ikutkan akal saya nie maybe penduduk bangi yang ramai tambahan ramai student kat sini..persoalan itu tamat disitu sahaja dan kami pun meneruskan kehidupan masing-masing.

sampailah suatu hari saya ada terbaca artikel tentang keperluan VS keinginan.

"yes!!alhamdulillah!!!ya Allah betapa penyayangnya Allah pada kita kn??"

saya baru je tertanya-tanya persoalan nie terus Allah bagi solution pada saya..dalam artikel tu saya rasa seolah-olah Allah sedang bercakap dengan saya. saya sangat-sangat terasa bila baca kisah umar dengan anaknya.

suatu hari Umar pergi ke rumah anaknya Abdullah. lalu umar ternampak seketul daging di atas meja. Umar bertanya anaknya "untuk apakah daging ini wahai Abdullah?". lalu Abdullah menjawab "saya teringin untuk makan daging lalu membelinya."
lantas Umar menjawab dengan tegasnya,"adakah engkau terus akan makan apa yang engkau ingini?cukuplah pembaziran yang dilakukan seseorang, setiap kali dia menginginkan sesuatu lalu memakannya"

diberitakan prinsip ini terus hidup dalam masyarakat islam hingga berabad-abad lamanya. seorang ulama Baghdad yang terkenal, Sari Bin Abdillah pernah berkata, "sejak 30 thn yang lalu, nafsuku selalu menuntut untuk makan lobak yang dicelup dalam madu, namun aku tidak menurutinya."

see....!!!

subhanallah hebatnya sahabat dan orang2 terdahulu...
bila reflek pada diri ini betapa banyaknya benda yang bukan keperluan saya buat contohnya ritu baru beli sehelai t-shirt. saya bukan dah takde baju lain untuk pakai tapi teringin je...

kadang-kadang tue teringin nak makan coklate terus beli tanpa pikir apa-apa..ye la bukan kita guna duit orang lain pun kan? duit kita, kita punya pasal la nak buat ape pun kan??

tapi kita perlu ingat bahawa pembaziran itu adalah amalan dari syaitan. kat mulut kata syaitan musuh utama kita. tapi perbuatan ikut syaitan. camne tu??

sebab tu lah dimana je ada kedai makan ada orang berpusu-pusu datang kerana ramai yang makan kerana teringin bukan keperluan...

muhasabah-muhasabah balik diri kita..
istighfar banyak-banyak...

Thursday, July 23, 2009

berbasi-basi yang enak

salam alaik to all my akhawat n sahabat...

erm..udah lama tak update blog ini kn?
huhuhu...masa yang ada tak cukup untuk kerja yang ada...suka duka kehidupan ini adalah sementara sahaja..entah bila-bila masa sahaja ianya semua akan berakhir dan kita akan merentasi ke alam yang baru..alam yang penuh dgn penantian...mohon diberi tempat yang terbaik oleh Yang Maha Esa..

sejak belakangan ini saya semdiri seringkali mengingatkan pada diri sendiri dan adik-adik tentang matlamat dan kemana arah tuju hidup kita ini..

kalau nak pikir arah tuju hidup di dunia ini jawapannya senang sahaja..nak dapat kerja yang best yang gajinya menjangkau 4digit..rumah yang selesa sekurang-kurangnya 3tingkat, nak dapat family bahagia dan macam-macam lagi kemewahan dunia..

tapi persoalannya..adakah hidup kita hanya di dunia ini sahaja??sekadar itu sahajakah penat jerih kita selama ini??

matlamat yang paling besar harus dipikitkan adalah matlamat dunia dan akhirat kita...

cuba renung-renungkan..
apakah matlamat yang Allah telah putuskan kepada kita...
Allah takkan biar kita hidup tanpa guide line..
carilah tujuan hidupmu dalam Surat-surat Cinta Allah...(al-quran & hadith)


****masa suntuk..have to go now!!****

Wednesday, June 10, 2009

TAUBAT SEORANG HAMBA


Hati hiba mengenangkan dosa2 yg ku lakukan,
Oh Tuhan Maha Kuasa,
Terima taubat hamba berdosa...


Ku akui kelemahan diri,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x.....
Taubatku ini.....

Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan,
Kerana hilang dari jalan menuju redhaMu ya Tuhan.


Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x...
Taubatku ini...


Di hamparan ini ku meminta moga taubatku diterima...


Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x....
Taubatku ini...


Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x..
Taubatku ini..
.

Sunday, May 24, 2009

berita utama

i'm still alive...(body & spirit)
but...my battery quit low..
energy still high and my legs still standing

Wednesday, May 6, 2009

cerita hati




Semalam yang telah pergi
Menghilang tanpa jejak

Membawa bersama cereka

Duka dan ketawa

Dan kini ku mencari

Kalau masih ada kesan

Yang terus tersisa di dada
Pantai permainan

Jalanan yang panjang

Bersimpang haluan

Bagai pentas luahan rasa
Tiada sempadan


Pada awan biru ku melakar kata-kata

Pada langit cerah ku panah semua cerita

Dengarlah mentari suara hatiku menyanyi

Bertebangan jiwa merentasi pelangi


Gerimis menitis gugur membasahi bumi

Bagai menangisi sebuah cerita hati

Andai kau fahami semua hikayat pendeta

Seribu tahun kau pasti bisa setia ke alam syurga


Mungkin ada esok
tuk ku ukirkan kalimah
Menjadi arca pembuktian

Pengabdian cinta

Thursday, April 30, 2009

A.K.U.D.I.R.I

aku: alahai diri..nape xngantuk lagi ni?
diri: tah la..segar bugar plak mlm nie...
aku: hahhaa aku tau diri dah xsabar nak bertolak esok pagi kan..kan..kan...
diri: ermm...betoi2.dah xsabar nie..
aku: i'allah aku mohon dengan kembara kali ini akan memberi bekal untuk menempuh kehidupan mendatang...kau tahu diri??sejak dua menjak nie..tarbiyah aku memang kelam kabut.huhuhu harapnya kembara ini memberi seribu makna...
diri: i'allah jika betul niatmu maka Tuhanmu akan memberikan apa yang kau mahu...
aku: diri..kau tolong jaga aku baek-baek ye..kita saling nasihat menasihati=))

~~~syahdu~~~

Sunday, April 26, 2009

tak tau la..baca sendiri..




salam dihulur pembuka bicara,



senyuman terukir membawa makna,



aku ini bukan siapa-siapa ,



hadir hanya untuk meluahkan rasa...






hahah angin pantunku telah datang tolong3x!!!hihihi..



nie lah hobi aku bila dah tensen2..dulu time kat sekolah pun aku slalu berbalas pantun 'bodoh' dgn gang2 aku kat bahiyah girls school huhu rindi..rindu..rindu..






sekarang nie dah 3paper lepas tinggal lagi 4paper menanti untuk bertarung hiyakkk!!!



ari rabu nie subjek killer aku rasa..aku je kot yg rasa ianya subjek killer sbb mmg blur semenjak masuk bab NMR..IR ok lagi tapi bila dah msuk NMR mmg la..masuk clss tapi otak ke tempat lain..






sabar nazirah sabar...iniah yang dinamakan student..



inilah hidup seorang student..anda mengaku anda seorang student??mestilah la..sy budak ukm hehhe...






klu dah ngaku seorang student, kenalah ada behavior seorang student..pegi clss..buat tutorial..buat asgmt dan masuk exm..






ermm..



"ya Allah tambahlah kepadaku ilmu"





p/s nak bunga yang mana satu??














Wednesday, April 15, 2009

salam alaikk...

lama sudah xupdate blog..tiada entry baru yang menjeguk ke page ini..
malam ini(dah pagi pun) teringin plak nak update..

saya bukan xnak update tapi banyak kekangan yang menjengah diri sekarang ni..masa yang ada xcukup dgn kerja yang ada..kadang2 tarbiyah diri menjadi kelam kabut..sibuk dengan urusan dunia..exm dah dekat sangat..lab report yang baru siap malam tadi..asgmnt yang baru present dan keluarga yang dah lama xketemu huhuhu rindunya familyku!!!

itulah dunia..dunia ini bukan tempat tuk berehat tapi tempat ntuk bekerja..yes tempat untuk bekerja..tapi kerja apa??
pernah x terfikir kenapa Allah ciptakan kita??maybe ada yang takut nak tanya soalan nie sebab takut jadi kufur..tapi memang kena fikir kerana org yang bijak adalah org yang sentiasa berfikir..
klu xnak fikir baik Allah xpayah ciptakan akal yang mantap!!

cuba jawap kenapa Allah ciptakan kita??

saje nak tambah stress org yg nak exm hehehe
rilex la baru exm dunia..camne ngn exm akhirat nnt??
exm kat padang mahsyar n titian sirat...wallahu'alam..
moga Allah meredhai kita semua...

klu nak masuk syurga=buatlah amalan ahli syurga
klu nak masuk neraka=buatlah amalan ahli neraka

tapi manusia sekarang nak masuk syurga hakikatnya amalannya adalah amalan ahli neraka..camne tu??

fikir-fikirlah sendiri...

Sunday, April 5, 2009

hehehe~~~



...video menceritakan segalanya...

Saturday, April 4, 2009

DIARI HATI...YO

…Saya tidak faham kenapa perasaan ini muncul dalam diri saya..saya juga tidak mengerti mengapa ia utuh bersemadi dalam hati saya..petang yg nyaman ini,entah angin apa yg membuai hari ini..membuatkan saya begitu berani untuk mencoretkan sesuatu untuk awak yang saya tidak pernah kenali..

Saya sebenarnya tidak pernah berniat untuk memperkenalkan diri saya kepada sesiapa..apatah lagi meluahkan sesuatu yang hanya dikhususkan untuk awak sebelum tiba masanya..ia menuntut sesuatu yg saya perlu jaga dengan rapi selama ini semata-mata untuk awak, itulah hati dan cinta saya….

Semenjak kecil saya dididik oleh ibu supaya menjaga maruah diri, kerana Allah menetapkannya hanya untuk diri awak suatu hari nanti. Kata ibu tanggungjawab ibu bapa kepada anak perempuan adalah menjaga dan mendidiknya sehingga seorang lelaki mengambil alih tanggungjawab itu dari mereka.Jadi, awak sudah wujud dalam diri saya sejak dulu lagi..
Sepanjang umur saya ini, saya menutup pintu hati ini dari mana-mana lelaki kerana saya tidak mahu membelakangi awak. Saya menghalang diri daripada mengenali mana-mana lelaki apatah lagi memahami mereka, kerana saya tidak mahu mengenali dan memahami lelaki lain selain dari awak.

Kerana itulah saya sedaya upaya membatasi pergaulan saya dengan bukan mahram saya. Saya lebih suka berada di rumah daripada menghabiskan masa di luar, kerana ustazah pernah berpesan, rumah itu tempat yang terbaik buat seorang perempuan..saya sering sahaja berasa tidak selamat diperhatikan lelaki,bukanlah saya bersangka buruk kepada mereka,tetapi lebih baik saya berjaga-jaga…

Apabila terpaksa berurusan dengan mereka,saya akan buat expressionless face dan cool,saya akan palingkan wajah daripada lelaki yang asyik merenung saya ataupun cuba menegur saya..saya seboleh-bolehnya akan melarikan pandangan daripada lelaki kerana pesan Saidatina Aisyah R.A “Sebaik-baik wanita adalah yang tidak memandang dan dipandang”..saya tidak ingin dipandang cantik oleh lelaki.Biarlah saya hanya cantik di mata awak..Apa guna saya menjadi idaman ramai lelaki sedangkan saya hanya boleh menjadi milik awak seorang..saya tidak berasa bangga menjadi rebutan lelaki,bahkan saya berasa terhina diperlakukan sebegitu, seolah-olah saya ini barang yang boleh dimiliki sesuka hati….

Saya juga tidak mahu menjadi punca kegagalan seorang lelaki yang dikecewakan kerana terlalu mengharapkan sesuatu yang tidak dapat saya berikan..Bagaimana saya akan jawab di hadapan Allah kelak andai disoal? Adakah itu sumbangan saya kepada manusia selama hidup di muka bumi?
Jika saya tidak mahu awak memandang perempuan lain, saya terlebih dahulu yg perlu menundukkan pandangan saya..Saya perlu memperbaiki kelemahan dan menghias peribadi saya, kerana itulah yang dituntut Allah.Jika saya inginkan lelaki yang baik menjadi suami saya,saya juga perlu menjadi perempuan yang baik..Bukankah Allah telah menjanjikan perempuan yg baik itu untuk lelaki yg baik?..

Tidak saya nafikan sebagai remaja saya memiliki perasaan untuk menyayangi dan disayangi..Namun,setiap kali perasaan itu datang,setiap kali itulah saya mengingatkan diri saya yang saya perlu menjaga perasaan itu kerana ia adalah milik awak..Allah sudah memuliakan seorang lelaki yang bakal menjadi suami saya untuk menerima hati dan perasaan saya yg suci..Bukan hati yg menjadi lebihan lelaki lain. Lelaki itu berhak mendapat kasih yg tulen,bukan yg sudah dibahagi-bahagikan…

Tetapi satu ketika saya diuji oleh Allah apabila seorang lelaki secara tidak sengaja mahu berkenalan dengan saya..Saya secara keras menolak..Pelbagai alasan saya berikan..Tetapi dia tidak mahu mengalah..Lelaki itu tidak hanya berhenti di situ,Dia sentiasa menghubungi dan menggangu saya,saya berasa amat tidak tenteram,seolah-olah seluruh hidup saya yang ceria selama ini sudah dirampas daripada saya..
Saya beristigfar memohon keampunan Ilahi..Saya juga berdoa supaya Allah melindungi diri saya daripada sebarang kejahatan..

Kehadirannya membuatkan saya banyak memikirkan awak..saya dapat rasakan awak seolah-olah wujud bersama saya..Di mana sahaja saya berada, akal sedar saya membuat perhitungan dengan awak..Saya tahu lelaki itu bukannya awak..Malah saya begitu yakin pada gerak hati saya..yang mengatakan lelaki itu bukannya awak…yang tidak pernah saya kenali…
Saya bukanlah seorang gadis yg cerewet dlm memilih pasangan hidup..Siapalah diri ini untuk memilih berlian sedangkan saya hanyalah sebutir pasir yang wujud di mana-mana..Tetapi saya juga mempunyai keinginan seperti gadis lain, dilamar lelaki yang bakal dinobat sebagai ahli syurga…memimpin saya kearah tuju yg satu…

Awak tidak perlu memiliki wajah seindah Nabi Yusuf A.S yang mampu mendebarkan jutaan gadis untuk membuatkan saya terpikat..Andainya awak adalah jodoh saya yang tertulis di Luh Mahfuz,Allah pasti akan mencampakkan rasa kasih dlm hati saya, juga dalam hati awak apabila kali pertama kita berpandangan..Itu janji Allah..

p/s: jiwang x??
ermm...lain padang lain belalang,
lain org lain impressionnya..

bagi saya xperlulah nak pikir2 lagikn??sapa suruh peningkan kepala yang ok tue..
kan Allah dah janji setiap org ada pasangannya...

so...wait n see =))

Friday, April 3, 2009

tolong DAKU..




ya Allah kini ku terasa sangat2 diuji olehMU..
ku mohon jangan sampai aku tidak redha terhadap takdirMu ini..
ku tahu..ujian ini adalah sesuatu yang aku sanggup menghadapinya..
ku mohon ya Allah kuatkanlah daku..
kuatkan imanku..
kuatkan semangatku..
kuatkan daku untuk bangun bermunajat kepadaMU di sepertiga malam...

kumohon..kurayu..kutagih kasih dan cintaMU Tuhan...

"...boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu.Allah mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui"(al-baqarah:216)

"apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang padamu(DUGAAN)..."

"apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan "kami telah beriman" dan mereka tidak DIUJI???"

"ALLAH tidak MEMBEBANI seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. dia mendapat pahala(dari kebajikan) yang diusahakannya dan dia mendapat siksa(dari kejahatan) yang dikerjakannya.
"ya Tuhan kami janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah.
ya Tuhan kami janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana yang Engkau bebankan kepada orang-orang yang sebelum kami.
Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. beri maaflah kami, ampunilah kami, dan rahmatilah kami.
Engkaulah penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."(al-baqarah:284-286)


Kau(Allah) yang menciptakan cinta
Dan Kau jua yang menghampar bahagia
Di ribaanMu terhimpun harapan
Impian tulus setiap insan
Kau yang mengutuskan duka
Dan Engkaulah yang mengirimkan hampa
Namun padaMu jua diadukan
Merebahkan keresahan dan tangisan
Aku tahu inilah kasihMu
Aku tahu inilah cintaMu
Dan ku tahu tiap yang terbaik untukku
Tak semuanya yang ku mahu
Di celah hangat nafas yang terhela
Ada dingin saat menyeru (menyebut) namaMu
Terarah segala ronta dan rasa
Pada damainya dakapanMu
Aku tahu inilah kasihMu
Aku tahu inilah cintaMu
Dan ku tahu di segenap ruang rasaku
Telah Kau titipkan kekuantan
Oh Tuhan

"wahai manusia!!sungguh telah datang kepadamu pelajaran(al-quran) dari Tuhanmu, penyembuh bagi penyakit yang ada dalam dada, dan petunjuk serta rahmat bagi orang yang beriman"(yunus:57)

ermm...wahai sahabat-sahabatku sekalian...setiap kali kita mengalami masalah dan ujian-ujian dalam hidup baru terasa Allah itu dekat dengan kita..tapi jika tiada apa-apa angin yang melanda diri..adakah kita selalu mengingatiNya???

lihat bagaimana DIA menciptakan kita dan menyediakan al-quran sebagai "manual" hidup kita..
jika resah bacalah al-quran kerana DIA kata "sesungguhnya al-quran itu penyebuh bagi penyakit yang ada dalam dada"...

inilah terapi plg berkesan telah saya temui...
anda pula bagaimana???

Tuesday, March 31, 2009

penangan HK

tadi pi PK tuk cuci luka kat lutut huhuhu

"kena apa ni adk?jatuh motor ke?"
"tak lah sy terjatuh time main futsal ahad ritu huhuhu"
"dahsyat jugak luka nie?"
"dpt no bape?"
"heehe naib johan je akak"
"wahh..mantap la tuhh"
dalam hati biasa lerr kuprum sulfat mmg mantap!!!hahaha

pastu akak tue memulakan sesi mencuci!!
"akak jaring tue melekat kat isi dah.semalam saya try bukak tapi xboleh.cuba letak air pun still lekat juga."
"ermm..biasa la tue"..slumber je dia jwp.dalam hati hny Tuhan yang tahu..

penyepit diangkat..terus menuju ke lututku.dup dap dup dap.jantung berdenyut kencang huhhu
dengan gagahnya akak tu menarik jaring yg melekat pada isi lututku..ohh no!!!!!
uwaaahhh!!!sakitnyerrr rasa macam seluruh isi lututku terkoyak bersama jaring kapas tue huhuhu..

"sory adk mmg sakit sket"..bukan sakit sket klu camni akak oii
hanya dengan dua tarikkan jaring itu terkoyak dari lututku huhuhu rasa pedih menyengat seluruh tubuh tika itu..
step seterusnya cuci dgn cecair apa tah..rasanya sejuk bangat!!!sekali lagi tubuhku disengat2 rasa sejuk pedih huhuhu..sabar ye nazirah..kifarah dosa2 lalu nie..

"dua hari sekali adk dtg cuci sini ye..ambik ubat tahan sakit kat farmasi ok."
"ok..time kasih akak"

macam nak nangis je tapi dikuatkn juga mental hehehe..(sempat nak control ayu lg??)

Sunday, March 29, 2009

HK kimia~~~

kuprum sulfat!!!!

HK..HK..
hadirmu ku nanti..
menanti dengan penuh semangat..
akhirnya hari yang dinanti ketemu jua..

pagi-pagi bersenam dulu
bersenam bersama adik dan kakak yang comel^_^..
merempit dr tmn U terus ke UKM
di sana kulihat tak ramai yg ada..
hanya ajk dan mknn yg tersedia..
namun disitu ada sekelompok kump yg agak menyendiri..
kusapa tanda mesra..
rupanya adk2 1st year =))
nik dan azyan

anda dikehendaki daftar diri!!!
aku dpt kain biru.."nazirah kita biru!!!"pekik si faz keriangan tanda kami 1group..jgn jeles!
farha, mani dan ain sudah tiba..
"cepat la daftar"aku yg semangat lebih
"yeyeye biru kainku dpt"hahah group yg mantap nie..

"boikot purple"..Zul pilih org mantap2 tuk group dia
ada pakatan utk yg boikot hahaha

kuprum sulfat!!!
korg mmg mantap..
fusal..nettbal..pijak belon..korg
rebut semuanya..
mantap2

futsal yg lucu
kaki dihayun tuk menendang bola..alih2 hanya angin yg ditendang..
semangat mengejar bola..alih2 diri yg tersungkur

teruskan usaha ini..hari tue suma all out kecuali apan!
tp bleh dimaafkan sbb dia kena incharge HK nie
to zakuan mmg ko bleh wakil M'sia thn dpn tp hati-hati..takut kena pakai skert la plakkn??
hehehe pandai2 jaga diri sume ye..

p/s : seronok-seronok juga..tp batas2 antara lelaki dan pempuan jgn sesekali diabaikan!!!!
sbb tue aku bnyk bantah bola jaring bercampur tue..

*matlamat tak menghalalkan cara*

to cik coretan hati~ hehehe curik dr blog anda pic nie..jgn marah ye..

jadi fasi ^_^



SALAM dihulurkan tanda permulaan
untuk semua sahabat-sahabatku hehehhe...saja nak bermadah2 siket tapi xjadilah nak bermadah malas nak pikiaq hohohoh...

erm buat yang nak dengar silalah baca buat yang xnak takpe next
entry nnt bace eh..
weekend ritu aku da 2 agenda yg berlangsung jeng..jeng..jeng..
first da seminar buat student ipt yg "kampung" dan "bandar". bermula jumaat mlm sampai ahd tghr..mulanya aku agak keberatan untuk mengajak sahabat-sahabat untuk join seminar ini kerana aku xleh nak commite 100% pd program tue krn hari berikutnya aku da HK kat ukm. tapi takdir Allah mengatasi segalanya dan itulah yang terbaik buatku dan mereka(KAMI). ramai yg sudi dtg ke seminar itu alhamdulillah..jadinya aku akn jadi fasi untuk program itu. mulanya tak bleh jadi fasi sebab bnyk benda yg xsettle lagi(lab report, asgmnt n tuto)..tp labreport bleh siap hari jumaat ptg so beban dah ringan siket la hehhe.. "bleh la jd fasi"..

maaf dpohon buat ajk2 yg bertungkus lumus mengangkut dan sediakan makanan pd program itu..maaf sgt2 xleh nak commite btul2 ada ja halangan yg datang..buat kak siti maaf la kita salah jln lagi huhuhu..

pagi ahad sepatutnya aku kena conduct senamrobik tapi tgk adik2 mcm xbersemangat je..kami ubah plan pg jogging kat playground hehehe..



"kampung"=local
"bandar" =ovrc
HK =hari keluarga

Wednesday, March 18, 2009

**pelajar IPT sekarang**

cuba nilai diri anda..di bawah ini adalah 7 tanda orang yang gagal di universiti!!!!

* Gagal menjadi orang berilmu.
* Gagal menjadi seorang yang berkeyakinan tinggi.
* Gagal menjadi seorang yang berkarisma dan boleh dihormati.
* Gagal menyerlah.
* Gagal memenuhi potensi sebenar diri sendiri.
* Gagal mencapai cita-cita sebenar.
* Gagal mencapai kejayaan dan kebahagiaan yang pernah diimpikan.
* Gagal mengejar kekayaan.
* Gagal dalam memenuhi impian dan harapan ibu bapa.
* Gagal menjadi contoh yang baik kepada orang-orang disekeliling.

saya sangat-sangat terasa yang pelajar-pelajar IPT sekarang sangat sedikit yang mempunyai softskill ini..
semalam semasa berada di dalam kelas yang agak membosankan kebanyakan pelajar di dalam kelas itu membuat hal sendiri ada yang berborak, buat kerja lain dan tak kurang yang tidor pun ada..yess sikap sebeginilah yang menyebabkan pelajar sekarang sangat lemah softskillnya..

dah tahu kelas tue bosan cuba la tanya apa-apa soalan kepada lecturer untuk menghidupkan suasana kelas tapi tidak kurang juga yang buat perbincangan sendiri di belakang.camne ni??

gossip sana gossip sini ada skill pulak tapi klu suruh present kat depan start la mengelabah tak tentu pasal..buat perkara sia-sia senang je tapi nak buat perkara berfaedah susah betul..ermm..betapa tak berkualitinya pelajar IPT sekarang nie..

bla nak berubah nie???
**fikir-fikirlah sendiri...**