Friday, November 14, 2008

hari yang indah ^_^

alhamdulillah tengah hari tadi tamatlah sudah exam untuk sem ini =))..penamat yang agak menggembirakan kerana banyak soalan yang ditanya sudah ku hafal(hafal 1jam sblum exam hehehe)
pulang ke rumah dengan penuh kesyukuran..walaupun baca last minit tetapi Allah masih mengizinkan saya menjawab dengan baik..terima kasih Allah!!

balik rumah sempat merebahkan tubuh di tengah ruang tamu dengan kipas yang berpusing ligat di atas kepala..otak menerawang memikirkan apa yang perlu dibuat hari ini..selepas ini..sebelum nie asyik terkurung membaca buku-buku akedemik untuk exam sahaja..teringat ayat dari surah al-insyirah "maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan), tetaplah bekerja keras(untuk urusan yang lain pula).."

semangat-semangat!!ayuh bekerja dengan lebih kuat lagi..

tiba-tiba teringat la pulak yang semalam aku janji nak masak special tuk k.zur hehehe..
nak masak apa ye(pikir-pikir)...ermm masak tom yam je la rini..lagi pun syah da exam ptg nie kena masak cepat-cepat..tp sebelum masak tu sempat pun lagi tidoq dalam 15minit kot hehehe..
sume orang dalam rumah pun perasan dengan keceriaan aku pada hari ini..nampak sangat yang hari-hari sebelum ni asyik tension je huhuhu..

"specialnye hari nie??sempena sambut naz habes exam ke?"
hehehe aku hanya tersenyum penuh makna..ye jugak tp niat asal sebab dah janji ngn k.zur semalam.tapi kira boleh jugak la...

habes je makan aku terus ke driving class, my 1st class..alhamdulillah semuanya berjalan lancar..
mula dari naik bukit, parking hingga 3t semuanya berjaya dibuat..

balik je rumah kakak2 ku sayang menyambut dgn penuh mesra..walaupun aku dah basah kuyup time tue..hujan lebat sangat terpaksa balik jugak sebab dah nak maghrib pun..

yang bestnya mlm nie lepas mghrib bersama-sama, kitorg ulas ttg buku akhlak seorang muslim..terasa sangat bila part puasa itu merupakan pra-syarat kepada taqwa..dan taqwa itu adalah pra-syarat untuk mendapat kesempurnaan solat,,pentingnya taqwa..
senangkah untuk mendapat taqwa??
layakkah mendapat taqwa??

baru je bincang pendahuluan..sentuh ttg solat, puasa dan zakat..dengar macam boring je sebab nie adalah rukun iman yang kita dok hafal ada 6 tue..

tp apa yang penting???eje..ame..(nie loghat isya ank sedara saya)

takde la yang tadi tue iklan je ehh..yang penting disini ialah bukan hafal macam kat sekolah tue..yang tue ibarat tin kosong je pun..dengar hafal je lebih tapi bila suruh terangkan tak reti pun..
ktorg bincang hakikat kenapa kita disuruh solat, puasa, zakat, haji dan syahadah??
kalau kita tak tahu kenapa dan mengapa kita buat suma rukun iman nie..mmg kita takkan merasai manisnya melaksanakannya..

macamtu la juga kenapa ramai yang lebih suka buat yoga..krn mereka mengatakan mendapat ketenangan dan kesihatan yang baik,,bagaimana dengan solat kita??
Allah dah sebut pun sejak 1400 tahun yang lalu bahawa solat itu mencegah dari perbuatan keji dan mungkar..nampak tak yang kuasa solat itu lebih hebat dari senaman2 lain..solat bukan sahaja mampu memberi kesihatan yang baik malah membentuk akhlak kita secara langsung..
tapi sayangnya kita kini sudah tidak faham ini semua...ermm kita sebagai mangsa keadaankah???

namun ku bersyukur sangat pada hari ini..pelbagai nikmat yang Allah kurniakan kepada daku, namun terasa seperti tidak layak untuk menerima kesemua nikmat-nikmat ini..

Sunday, November 9, 2008


masjid jamek kolej matrikulasi kedah

Friday, November 7, 2008

TIKA ITU..



teringat kembali...
kalau d matrik dulu, time camni mesti aku tengah kusyuk solat sunat hajat dan taubat atau membaca ayat-ayat suci al-quran..
tak pun kalau penat sangat pada siangnya aku akan terlelap di bahagian belakang masjid dipenjuru paling hujung ataupun disebalik tiang berdekatan rak al-quran..
huhuhu...rindu sangat suasana itu...tika itu..
sekarang..tika ini aku berada di masjid ukm, diwaktu yang sama tetapi suasananya yang berbeza tidak semanis tika dulu...

masjid jamek kmk(kolej matrikulasi kedah) banyak menjadi saksi untukku...saat suka dan duka..
ia juga menjadi tempatku meluahkan segala rasa dan perasaan..
kurindu tempat yang selalu memujukku tanpa jemu-jemu...

Wednesday, November 5, 2008

menangislah hati.....


terima kasih sahabat ku sayang...krn klik pd entry ini..

apabila kamu mengambil wudhu,
pastikan kamu bkn shj wudhu di anggota tubuhmu,
tp wudhu lah juga pd hatimu, batinmu...

sucikan hati mu sayang krn kamu bakal berbicara dgn Allah...

apabila kamu menjejak sejadah..
ingatlah,
sebenarnya kamu sedang menunggu kedatangan 1hari dimana kamu akan dibaringkan dan dihadap pada arah yg sama (arah kiblat)..

pada hari itu,
adakah kamu dpt menuturkan kata2 ini??
"Allah tuhanku,
Muhammad nabiku,
Kaabah kiblatku,
al-Quran kitabku,
Islam agamaku"
ADAKAH KAMU DPT LAFAZKANNYA??
DAPATKAH??!!!!

wahai hati...
menangislah.....
betapa menggunung dosa yg kamu hitung..
ketika kamu dedahkan auratmu,
mengumpat saudara n kenalanmu,
menyakiti hati ibu bapamu..

MENANGISLAH HATI!!!!
MENANGISLAH HATI!!!!

mungkin ini solat mu yg terakhir...
selepas ini kamu mungkin hanya terbaring pd arah yg sama...
sejadahmu yg berwarna warni
akan bertukar menjadi tanah...

sahabatku sayang...
khusyuk lah ketika menunaikan solatmu...

Monday, November 3, 2008

BILA AL-QURAN BERBICARA



waktu engkau masih kanak-kanak
kau laksana kawan sejatiku
dengan wudhu', aku kau sentuh
dalam keadaan suci, aku kau pegang
aku kau junjung dan kau pelajari
aku engkau baca dengan suara lirih
ataupun keras setiap hari
setelah selesai engkau menciumku mesra

sekarang engkau telah dewasa...
nampaknya engkau sudah tidak berminat padaku
adakah aku hanya bacaan usang tinggalan sejarah??
menurutmu aku mungkin bahan bacaan,
yang tidak menambah pengetahuanmu
atau, menurutmu aku hanya untuk anak kecil yang belajar mengaji...

sekarang aku tersimpan rapi sekali,
hinggakan engkau lupa dimana aku tersimpan
aku engkau anggap sebagai pengisi setormu
kadangkala aku dijadikan mas kahwin
agar engkau dianggap bertaqwa
atau aku kau buat penangkal untuk menakuti iblis dan syaitan

kini...aku lebih banyak tersingkir
dibiarkan dalam kesendirian, kesepian...
di dalam almari, di dalam laci aku engkau pendamkan

dulu pagi-pagi, surah yang ada padaku engkau baca beberapa halaman
diwaktu petang, aku kau baca beramai-ramai bersama temanmu disurau
sekarang...seawal pagi sambil minum kopi..engkau baca surat khabar
waktu lapang engkau membaca buku karangan manusia
sedangkan, kau yang berisi ayat-ayat yang datang dari Allah Azzawajalla,
engkau abaikan dan engkau alpakan,
waktu berangkat kerjapun kadang-kadang enkau lupa membaca pembukaku(bismillahirrahmanirrahim)

di dalam perjalanan engkau lebih asyik menikmati muzik duniawi
tiada kaset yang berisi ayat Allah di dalam keretamu
seoanjang perjalanan, radiomu tertuju ke stesen radio
kesukaanmu...
mengasyikkan...

di meja kerjamu tiada aku untuk dibaca sebelum mulai kerja
di kompuetrmu terputar muzik kesukaanmu
jarang sekali engkau putar ayat-ayatku
e-mail temanmu yang ada ayat-ayatku engkau abaikan
engkau terlalu sibuk dengan urusan duniamu
benarlah dugaanku bahawa engkau kini
hampir-hampir melupakanku

bila malam tiba engkau tahan bersekang mata berjam-jam di depan tv

menonton siaran televisyen

di depan computer berjam-jam engkau betah duduk

hanya sekadar membaca berita murahan dan gambar

sampah

waktu pun cepat berlalu

Aku semakin kusam dalam laci-laci mu

Mengumpul debu atau mungkin dimakan hama

Seingatku, hanya awal Ramadhan engkau membacaku kembali

Itupun hanya beberapa lembar dariku

Dengan lafaz dan suara yang tidak semerdu dulu

Engkau pun kini terangkak-rangkak ketika membaca ku atau waktu kematian saudara atau taulan mu

Bila engkau di kubur sendirian menunggu sampai kiamat tiba

Engkau akan diperiksa oleh para malaikat suruhanNya

Apakah TV, radio, hiburan atau komputer dapat menolong mu?

Yang pasti ayat-ayat Allah s.w.t yang ada pada ku menolong mu

Itu janji tuhanmu, Allah s.w.t

Sekarang engkau begitu enteng membuang waktumu….

Setiap saat berlalu…

Dan akhirnya…

Kubur yang setia mununggu mu

Engkau pasti kembali, kembali kepada Tuhanmu

Jika Aku engkau baca selalu dan engkau hayati

Di kuburmu nanti…

Aku akan datang sebagai pemuda yang gagah dan nan tampan.

Yang akan membantu engkau membela diri

Dalam perjalanan kea lam akhirat.

Dan Akulah ‘Al-Quran’, kitab sucimu

Yang senantiasa setia menemani dan melindungimu.

Peganglah Aku kembali…bacalah aku kembali setiap hari.

Kerana ayat-ayat yang ada padaku adalah ayat-ayat suci.

Yang berasal dari Allah Azzawajalla

Tuhan yang Maha Pengasih dan Maha Pemurah

Yang disampaikan oleh Jibril melalui Rasulmu

Keluarkanlah segera aku dari almari, lacimu….

Letakkanlah Aku selalu didepan meja kerjamu

Agar engkau senantiasa mengingat Tuhanmu

Sentuhilah Aku kembali….

Baca dan pelajarilah Aku….

Setiap datangnya pagi, petang dan malam hari walau secebis ayat

Seperti dulu…waktu engkau m,asih kecil

Di surau kecil kampong mu yang damai

Jangan Aku engkau biarkan sendiri…..

Dalam bisu dan sepi…..


Saturday, November 1, 2008

KEHIDUPAN




"Ketahuilah, sesungguhnya kehidupan dunia ini adalah permainan dan senda gurauan, perhiasan dan saling berbangga antara kamu serta berlumba dalam kekayaan dan anak keturunan, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning dan kemudian menjadi hancur. dan di akhirat(nanti) ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keredhaanNya. Dan kehidupan dunia tidak lain hanyalah kesenangan yang palsu "
(57:20)